Blaasontsteking hond

Blaasontsteking hond

Een blaasontsteking bij de hond komt helaas vaak voor. Als je het kunt herkennen en de signalen dus snel oppakt, is het zowel voor jou als eigenaar als voor de hond erg fijn. Je kunt namelijk heel goed iets doen aan de blaasontsteking bij een hond. Als je merkt dat een hond kleine beetjes plast, dan kan de oorzaak een blaasontsteking zijn. Het is een irritatie aan de blaaswand en de meest voorkomende oorzaken zijn bacteriƫle infecties en blaasstenen. Ook kan het veroorzaakt worden door poliepen, of door een afwijkende anatomie van de blaas en diverse soorten tumoren. Antibiotica hoeft niet altijd de oplossing te zijn, wanneer je hond een blaasontsteking heeft. Er moet eerst gekeken worden naar de achterliggende oorzaak. Als deze bekend is, dan kan de juiste behandeling in worden gezet.

Herken een blaasontsteking bij je hond

Meestal merk je dat je hond ineens vaker kleine beetjes moet plassen. Ook kan het zijn dat de hond pijn heeft, ongemak ervaart bij het plassen, bloed heeft in de urine, troebele urine heeft of moet persen op een lege blaas. Er is nog iets waar je op moet letten wanneer je een reutje hebt. Wanneer je reu namelijk perst op de urine en er komt niets, dan dien je direct een dierenarts te bellen. Het is dan namelijk een gevaarlijke situatie, want de kans is groot dat de urineweg is geblokkeerd door blaasstenen. Deze zijn dan vast gelopen in de urinebuis.

Diagnose blaasontsteking bij de hond

Meestal is het goed vast te stellen dat het bij de hond gaat om een blaasontsteking. Er moet wel altijd gekeken worden wat de achterliggende oorzaak is. Andere kwalen en/of aandoeningen moeten worden uitgesloten. Aan de eigenaar wordt gevraagd hoe de hond plast, dit kan al veel informatie geven over de mogelijke oorzaak. De buik zal ook goed na worden gevoeld door de dierenarts, net als de blaas en de nieren. Er kan urineonderzoek plaatsvinden, de urine dient vers te zijn en niet ouder te zijn dan 2-4 uur (in de koelkast bewaard). Er wordt dan gekeken naar afwijkingen in de urine. Vervolgens kan er vervolgonderzoek in worden gezet als de oorzaak niet geheel duidelijk is. Dan kan er een urinekweek na een blaaspunctie worden gedaan. Er kan een foto worden gemaakt of er kan gekozen worden voor een echo. Urine opvangen van de hond is een lastige zaak. De meeste honden stoppen met plassen als jij in de buurt komt met een opvangbakje. Met veel geduld moet het lukken. De dierenarts heeft de urine nodig voor onderzoek!

Behandeling blaasontsteking hond

Hoe de blaasontsteking van een hond behandeld wordt, hangt af van de oorzaak. Bij de bacteriƫle blaasontstekingen wordt er vaak gekozen voor antibiotica en pijnstilling. Als er blaasstenen zijn, dan moeten deze operatief verwijderd worden. Als het over goedaardige poliepen gaat, dan zijn deze vaak operatief te verwijderen en bij kwaadaardige blaastumoren is dat een stuk lastiger. Ga naar de dierenarts bij een vermoeden van een blaasontsteking van je hond, hoe eerder je handelt, hoe sneller je duidelijkheid hebt en de hond van de pijn verlost kan worden.

About the author