19-juli-10

Goed de feestdagen doorkomen met je honden!

De feestdagen komen er weer aan, voor veel mensen een tijd waar ze naar uitkijken. Maar voor onze viervoeters kan dat wel eens anders zijn. Er komen veel lekkere dingen op tafel, maar wat veel mensen niet weten is dat veel van deze producten voor honden ongezond zijn en soms zelfs giftig kunnen zijn, zo giftig zelfs dat het eten ervan een dodelijke afloop kan hebben. Daarom in dit artikel meer aandacht voor onze viervoeters tijdens de feestdagen! Voor sommige mensen misschien bekende stof, maar altijd goed om het nog even te herhalen voor deze dagen, zodat iedere hondeneigenaar alert blijft.

Lekkers op tafel met de feestdagen

Met de feestdagen zetten we vaak veel lekkernijen op tafel, zoals chocolade en andere lekkere versnaperingen. Maar let op, want chocolade bevat het stofje theobromine. Het is erg giftig voor honden en voor katten! Het heeft effect op het hart en op het zenuwstelsel. Bij chocolade geldt hoe puurder deze is, hoe meer theobromine er in zit. Laat daarom geen chocolade achter op tafel, want honden kunnen er zo bij! Hang daarom ook GEEN kerstkransjes in de boom, het ziet er vast erg leuk uit, maar denk aan de gezondheid van je honden. Je hebt ze toch ook graag bij je tijdens de feestdagen? En een bezoek aan de dierenarts tijdens kerst daar zit je zeker niet op te wachten.

Alcohol en honden?

Alcohol wordt (veel) gedronken tijdens de feestdagen, maar voor onze lever is het niet goed. Honden kunnen er echter nog veel zieker van worden dan mensen. Ze kunnen er van braken, diarree krijgen, last krijgen van hun ademhaling en ze kunnen zelfs in coma raken. Geef daarom de honden geen alcohol! Dit klinkt heel logisch, maar er zijn genoeg mensen die de honden alles willen laten proberen! Doe het niet!

Lekkere hapjes op tafel? Pas op!

Het is leuk om een tafel vol lekkers te hebben, maar let op je honden! Ze vinden het vast en zeker erg leuk om eens even te komen snuffelen wat er allemaal staat, maar houd ze weg bij al het eten! Druiven en rozijnen worden ook vaak met de feestdagen gegeten, deze zijn giftig voor honden. Welk stofje het precies is, is nog niet bekend, maar er zijn honden die er nierfalen van hebben gekregen en er aan gestorven zijn! Ook noten zijn niet goed voor honden! In walnoten kunnen zelfs giftige schimmels zitten! Pas ook goed op met uien en knoflook, deze hebben namelijk effect op de rode bloedlichaampjes bij honden. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Genoeg redenen om de honden niet alleen te laten bij al dat lekkers dat op tafel staat.

Honden en vlees

Met de feestdagen eten mensen veel vlees, maar let op met rauw varkensvlees. Ook al wil je de hond graag een stukje vlees geven, pas goed op, want in rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky zitten. Het is een dodelijke ziekte voor honden en katten (voor mensen is het niet gevaarlijk).

About the author