unnamed

Samen met je maatje hardlopen!

Vind je het ook zo fijn als je samen met je viervoeter kunt gaan sporten? Het geeft je veel voordelen, je hoeft namelijk niet alleen, de hond heeft meteen voldoende beweging gehad en je bent samen gezond bezig! Tijd om samen op pad te gaan en de eerste stappen te zetten voor een energieker leven, dat ook de hond veel vreugde zal geven. Bezig zijn met de baas, aandacht van de baas en beweging, wat wil een hond nog meer?

Fit worden en blijven met je hond

Het hardlopen met je hond zie ik als een prettige manier om fitter te worden en te blijven. Maar wat heel belangrijk is, is dat je het langzaam op gaat bouwen, zowel voor jezelf als voor je hond.

Samen fit worden!

Ook al wil je meteen 5 of 10 km hardlopen, doe het niet! Je zou het ook leuk vinden als ze jou aan de riem vastmaken en je 5 of 10 km meesleuren ook al ben je moe of heb je geen zin meer. Bouw het daarom langzaam op voor jezelf en je hond én zorg dat je er samen plezier in hebt. Het is ook belangrijk dat je niet met een te jonge hond gaat hardlopen! Een hond moet eerst uitgegroeid zijn. Ga je hardlopen met een pup, dan heb je kans dat de jonge botten onherstelbare, blijvende schade oplopen, deze zijn namelijk nog erg gevoelig, niet doen dus!

Eerst lange wandelingen maken

Om een goede conditie op te bouwen is het aan te raden om samen heerlijke lange wandelingen te maken (ook dat bouw je natuurlijk weer rustig op). Gaat het lange wandelen steeds beter en is de conditie van hond en baasje verbeterd? Dan kun je de eerste stap zetten naar het hardlopen!

Hardlopen opbouwen met je hond

Hoe je het hardlopen met de hond op gaat bouwen, kun je zelf bekijken. Het ligt er ook aan hoe je conditie is en wat de hond aan kan. Het is wel aan te raden om voorafgaand aan het hardlopen de hond goed uit te laten, dan kun je tijdens het hardlopen samen één tempo blijven lopen (zonder dat de hond continu gaat snuffelen en moet plassen). Ik heb het zelf rustig opgebouwd met twee tot drie keer in de week tien minuten hardlopen. Dit heb ik uitgebreid naar een kwartier hardlopen en zo heb ik er iedere week een paar minuten bij gedaan. De conditie van mij en van de hond zijn hierdoor rustig opgebouwd.

Aandachtspunten bij het hardlopen met je hond

Het is belangrijk de hond goed in de gaten te houden met het hardlopen. Is de hond moe? Zorg dat je deze signalen dan herkent. Heeft de hond afgeplatte oren, gaat de staart naar beneden, hijgt je hond zwaar, sleept hij met zijn achterpoten? Dan is het tijd om te stoppen (laat het zover niet komen)! Het kan ook zijn dat de hond gaat zitten of liggen en weigert om verder te lopen. Zorg dat je het op tijd opmerkt en dat je dergelijke signalen kunt voorkomen! Merk je tijdens het hardlopen deze signalen op? Stop dan met hardlopen en wandel samen rustig naar huis.

About the author