20170102_1223150

Hond commando’s leren met hardlopen

Een vervolg op mijn vorige blog over hardlopen met je hond. Het is namelijk prettig als de hond een aantal commando’s kent tijdens het hardlopen. Ook dit zul je je hond weer aan moeten leren, maar meestal hebben zij het snel in de gaten! Het is namelijk niet fijn als de hond voor je voeten loopt als je aan het hardlopen bent.

Commando’s aanleren

Tijdens het hardlopen gebruik ik een hondenriem, zodat ik mijn hond kan corrigeren als ze bijvoorbeeld niet netjes naast me loopt of te ver vooruit gaat. Inmiddels heb ik hier ook commando’s aan gekoppeld, zoals rustig en terug. Hierdoor komt ze netjes naast me lopen (maar ook dat is niet vanzelf gegaan, want de hond moet eerst begrijpen wat je met een commando bedoelt). Ook een speciale hardloopband, die je om je middel kunt doen, is ideaal. De hond kan dan gewoon een halsband om en dan is een speciale band aanwezig tussen jouw hardloopband en je hond. Dit loopt erg fijn, want zo heb je je handen ook vrij tijdens het hardlopen (en waar nodig kun je je hond toch corrigeren met de hardloopband).

Verkeer tijdens het hardlopen

Het kan zijn dat je tijdens het hardlopen verkeer tegenkomt. Ik loop tegen het verkeer in, zodat ik fietsers e.d. aan zie komen. De hond loopt altijd aan de binnenzijde naast me, zodat zij niet bij het verkeer kan komen. Veiligheid boven alles! Daarnaast heb ik haar de commando’s links en rechts geleerd, als we dan mensen passeren kan ze van kant wisselen als ik haar het commando geef (gemakkelijk aan te leren met gewone wandelingen).

Hardlopen is geen snuffelpauze, maar houd het leuk voor samen Ga je samen hardlopen?

Leer de hond dan aan dat het geen gewone wandeling is. Snuffelen kan voor of na het hardlopen. Als je een langere route wil afleggen, dan stop ik tussendoor wel eens. Dan wandelen we bijvoorbeeld vijf minuten, kan ze even snuffelen en dan gaan we weer verder. Maar ook hierin kun je weer duidelijk zijn met commando’s. Commando ‘vrij’ bijvoorbeeld om te gaan snuffelen en het commando ‘volgen’ als ze weer op moet letten.

Als je het rustig opbouwt, zal de hond al enthousiast zijn als je je hardloopschoenen pakt! Ze hebben het snel in de gaten en zo kun je samen genieten van de hardloopsessies en je band met je maatje nog meer versterken!

About the author